Fantastická jednoduchá bábovka z kvásku

Je omyl myslieť si, že kváskovať môžeš len s chlebíkom. Ak aj ty patríš k ľuďom, ktorí kysnuté koláče nejedli pre následné pále­nie záhy, spokojne si môžeš dať z tejto kváskovej bábovky aj dupľu! Kvások v sladkom ponímaní je výnimočný. A výnimočná je vďaka nemu aj chuť, pretože kyslosť kvásku nie je ani trochu cítiť. Jednoduchá bábovka z kvásku bude znamenať skvelý začiatok tvojej úspešnej „kváskovej kariéry“ v kuchyni. 

Čo budeme potrebovať? 

Na štartér:

  • 80 g špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g vlažného mlieka
  • 1 lyžicu kvásku

Suroviny dobre premiešame a necháme na kuchynskej linke pre­kvasiť 1-2 hodiny. Kvások sa naštartuje, čo vidíme podľa bubliniek.

Na cesto:

  • 170 g špaldovej hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 4 vajcia
  • špaldovú krupicu na vysypanie formy

 

Ako budeme postupovať? 

1. V miske si s metličkou vymiešame vajcia s cukrom, aby sme ich trochu prevzdušnili.

2. Pridáme ostatné suroviny aj so štartérom. Vymiešame hustejšie cesto bez hrudiek.

3. Misku s cestom prikryjeme najlepšie fóliou, aby cesto neobschýnalo a necháme 1 hodinu postáť.

4. Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme krupicou. Cesto nalejeme do formy a necháme finálne prekvasiť asi 1 hodinu. Keď uvidíme na povrchu cesta aspoň pár bubliniek, bábovka môže ísť do rúry.

5. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút pri teplote 180 °C. Správne upečenie testujeme špajdľou.

6. Hotovú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.

jednoduchá bábovka z kvásku

jednoduchá bábovka z kvásku

jednoduchá bábovka z kvásku

Tento recept sme čerpali z úžasnej knihy  Kváskovanie, kde nájdeš množstvo podobných chutných inšpirácii na zdravé pečenie z kvásku!

Dobrú chuť a do skorého kváskovania! :-)

 

 

Ďalšie zdravé recepty s kváskom, ktoré ťa budú zaujímať:

Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky

Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!

Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 17/12/2016 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoFitness dezertyKváskovanieRaňajkyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre