Cviklový šalát s balkánskym syrom – tip na zdravú večeru

Zima sa pomaly blíži a okrem iných skvelých surovín prichádza na rad aj cvikla. Nemali by sme ju počas tohto obdobia v jedálničku vynechávať, keďže obsahuje veľa draslíka, bielkovín, železa a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Šalát môžeš konzumovať samotný, ale aj ako prílohu k mäsku. Prípadne, ak šalát nedokončíš, môžeš zjesť aj samotnú upečenú zeleninu. Je to na tebe, ako sa so šalátom vyhráš. ;-)

 

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?

  • 2 väčšie cvikly
  • 1 veľká mrkva
  • 4 veľké zemiaky
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku sušenej bazalky
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • hrsť lúpaných mandlí
  • 100 g syru balkánského typu

Ako budeme postupovať?

1. V prvom rade dáme predvariť cviklu. Do vriacej vody vložíme cviklu, ktorú predtým opláchneme, zatiaľ ju nelúpeme. Necháme ju povariť 15 minút.

2. Mrkvu zbavíme šupky a nakrájame na tenké plátky. Na krájanie môžeme použiť napríklad škrabku na zemiaky. Prípadne ju môžeme nakrájať na kolieska, ak preferujeme radšej ten tvar.

3. Zemiaky umyjeme, šupku nechávame a nakrájame na menšie kúsky.

4. Do zapekacej misy vložíme zemiaky a navrch poukladáme mrkvu.

5. Uvarenú cviklu ošúpeme a tiež nakrájame na menšie plátky. Pridáme ju k zemiakom a mrkve.

6. Túto zmes poriadne premiešame, pridáme olivový olej, osolíme, okoreníme a pridáme sušenú bazalku.

7. Pečieme na 180 °C zhruba 25 minút.

8. Keď sa zelenina upečie, necháme ju trochu vychladnúť, pridáme k nej špenátové listy, kúsky mandlí a posypeme syrom balkánského typu.

 

Tip: Balkánsky syr môžeme nahradiť aj kozím syrom, ktorý sa ku cvikle skvelo hodí.

  cviklový šalát

 

cvikla v šaláte

 

balkánsky syr

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ak hľadáš recepty, ktoré môžeš variť od rána do večera, siahni po našej knihe Z fitka do kuchyne 2:

 

co jest cely den

Dopraj si z cvikle hotové menu:

RAŇAJKY: Čoko-cviklový koláčik

OBED: Cviklové placky s kyslou kapustou

VEČERA: Zeleninové Ratatouille s cviklou

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 03/11/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyŠalátyVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre