Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Cviklový šalát s balkánskym syrom - tip na zdravú večeru

45 min
4 porcie
cviklový šalát s balkánskym syrom

Potrebujeme: 

  • 2 väčšie cvikly
  • 1 veľká mrkva
  • 4 veľké zemiaky
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku sušenej bazalky
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • hrsť lúpaných mandlí
  • 100 g syru balkánského typu
cviklový šalát s balkánskym syrom

Zima sa pomaly blíži a okrem iných skvelých surovín prichádza na rad aj cvikla. Nemali by sme ju počas tohto obdobia v jedálničku vynechávať, keďže obsahuje veľa draslíka, bielkovín, železa a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Šalát môžeš konzumovať samotný, ale aj ako prílohu k mäsku. Prípadne, ak šalát nedokončíš, môžeš zjesť aj samotnú upečenú zeleninu. Je to na tebe, ako sa so šalátom vyhráš. ;-)

Ako na to?

1

V prvom rade dáme predvariť cviklu. Do vriacej vody vložíme cviklu, ktorú predtým opláchneme, zatiaľ ju nelúpeme. Necháme ju povariť 15 minút.

2

Mrkvu zbavíme šupky a nakrájame na tenké plátky. Na krájanie môžeme použiť napríklad škrabku na zemiaky. Prípadne ju môžeme nakrájať na kolieska, ak preferujeme radšej ten tvar.

3

Zemiaky umyjeme, šupku nechávame a nakrájame na menšie kúsky.

4

Do zapekacej misy vložíme zemiaky a navrch poukladáme mrkvu.

5

Uvarenú cviklu ošúpeme a tiež nakrájame na menšie plátky. Pridáme ju k zemiakom a mrkve.

6

Túto zmes poriadne premiešame, pridáme olivový olej, osolíme, okoreníme a pridáme sušenú bazalku.

7

Pečieme na 180 °C zhruba 25 minút.

8

Keď sa zelenina upečie, necháme ju trochu vychladnúť, pridáme k nej špenátové listy, kúsky mandlí a posypeme syrom balkánského typu.

Tip: Balkánsky syr môžeme nahradiť aj kozím syrom, ktorý sa ku cvikle skvelo hodí.

cviklový šalát
cvikla v šaláte
balkánsky syr

Prajem ti dobrú chuť! :-)

Ak hľadáš recepty, ktoré môžeš variť od rána do večera, siahni po našej knihe Z fitka do kuchyne 2:

co jest cely den
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.