Chrumkavá raňajková granola alias domáce müsli

Každodenná príprava raňajok dá zabrať. Aby si sa aj v pokoji najedla, potrebuješ vstať aspoň o pol hodinku skôr. Ak tiež miluješ sladké rána a rada si pochrumkávaš na müsli s jogurtom alebo domácej kaši, mám pre teba jeden zlepšovák. Zabudni na zapekané müsli z obchodu, ktoré ti urobia viac škody ako úžitku. Obsahujú veľa cukru, palmový olej a presladené sušené ovocie. Radšej si priprav do zásoby domácu granolu. Ráno si dáš pár lyžíc do kvalitného bieleho jogurtu a raňajky sú na svete. Mňaaam :-).

Skvelé je, že granolu si môžeš namixovať presne podľa svojej chuti. Stačí len, ak ju nasypeš do mlieka (napr. kokosového), bieleho jogurtu, či ricotty alebo len zmiešaš s čerstvým ovocím. Výsledný pokrm tak už nemusíš ničím dochucovať a raňajky máš hotové za pár sekúnd. A tá neskutočná vôňa pri jej pečení skutočne stojí za to. Nechaj sa inšpirovať.

 

Čo budeme potrebovať?

  • 2 šálky vločiek (záleží na tebe, aké použiješ – ja som dala mix jačmenných a pohánkových :))
  • 1 šálka strúhaného kokosu
  • 2 hrste semienok (ja som použila slnečnicové a tekvicové)
  • 1 hrsť orieškov (použila som vlaššké a mandle)
  • 1 väčší banán
  • 2 lyžičky arašidového masla alebo 2 lyžice kokosového oleja, či poctivého masla
  • 3 lyžičky javorového sirupu alebo kvalitného medu
  • 1 lyžička škorice
  • sušené ovocie podľa chuti (ja som dala hrozienka, jabĺčka a hrušky. Pri sušenom ovocí čítaj zloženie, nech nie je dosladené cukrom.)
  • pár kúskov vysokopercentnej horkej čokolády (ja som nedala, ale ak máš rada čokoládové, môžeš pridať – ideálne až po upečení)

 

Ako budeme postupovať?

1. Rozmačkáme si banán, pridáme k nemu med alebo javorový sirup a arašidové maslo. Dobre premiešame, aby sa nám všetky chute pekne spojili.

2. Do tejto hmoty pridáme všetky sypké ingrediencie – vločky, kokos, semienka a oriešky. Dochutíme škoricou. Ochutnáme, a poprípade doplníme, čo nám chýba. :)

3. Nachystáme si plech vystlaný papierom na pečenie. Granolu naň vysypeme. Neutláčame ju, len ju jemne poprestierame po celej ploche plechu.

4. Pečieme pri teplote 150 stupňov asi 30 minút. Každých cca 5 -7 minút ju premiešavame, aby sme získali chrumkavosť každého kúsku.

5. Po upečení prisypeme sušené ovocie, a prípadne aj kúsky čokoládky. Necháme vychladnúť.

6. Vychladnutú granolu premiestnime do vzduchotesnej nádoby. Vydrží nám asi mesiac. Teda jej životnosť je asi mesiac. Garantujem ti, že však “zmizne” oveľa oveľa skôr. :)

IMG_5036

IMG_5040

IMG_5075

 

IMG_5048

 

TIP: Použi radšej menej sušeného ovocia a sladidla a dopraj si ráno do hotového jedla peknú hŕbu čerstvého ovocia presne podľa tvojej chuti.

Prajem veselé chrumkanie a radostné ráno. :)

 

Ďalšie raňajkové inšpirácie:

Chia puding – zdravý dezert z 3 ingrediencií

Hriešne dobré lievance bez cukru

Zdravé quinoa raňajky

Romana Cibulková

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 17/06/2015 a zaradený do kategórie: RaňajkyRecepty   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre