5 užitočných rád ako sa liečiť po antibiotikách

Jesenné obdobie je mnohokrát spojené so zvýšeným výskytom nielen vírusových, ale žiaľ, aj bakteriálnych ochorení dýchacích ciest. Aby sme sa im vyhli, posilňujme preventívne imunitu aj probiotikami obsiahnutými v potravinách a nalaďme sa na anti-antibiotickú vlnu. No ak tie malé hnusné potvory zvíťazia, pomôžme dobrých baktériám priviesť ich k opätovnej plnej funkčnosti a nabudúce si zabezpečiť, aby dobro zvíťazilo nad zlom. 

Ktoré potraviny nám teda môžu pomôcť osídľovať črevo živými probiotickými kultúrami?

1. Jogurt

Jogurt je pravdepodobne najznámejšou probiotickou potravinou a určite patrí medzi najvhodnejšie po doliečení antibiotikami. V jogurte a niektorých syroch je mlieko transformované prostredníctvom procesu fermentácie, pri ktorom sa používajú živé probiotické baktérie, napr. Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Fermentáciou sa teda mlieko okysľuje spomenutými baktériami, ktoré spôsobujú aj čiastočnú premenu mliečneho cukru na kyselinu mliečnu. Kyselina mliečna slúži zároveň ako konzervant. Navyše sa niekedy pridávajú počas tohto procesu alebo po jeho ukončení aj iné laktobacily a bifidobaktérie.

Nie všetky jogurty a syry však obsahujú probiotické kultúry. Normálne ostávajú probiotické kultúry použité v jogurte živými a aktívnymi vo výslednom produkte po procese fermentácie. Avšak procesom pasterizácie alebo inými procesmi, ktoré predlžujú trvanlivosť jogurtu až na niekoľko mesiacov, môžu byť tieto zničené.

jogurt po antibiotikach

 

2. Kyslá kapusta

Kto by ju nepoznal? Krájaná kapusta, ktorá tiež prešla fermentáciu vo svojej vlastnej šťave za prítomnosti baktérií mliečneho kvasenia. Surová kapusta obsahuje viac ako 13 rôznych druhov probiotických baktérií. Každá porcia kyslej kapusty tak môže obsahovať rôzny pomer rozličných dobrých baktérií, ktoré môžu napomôcť obnove črevnej flóry.

Opäť však narážame na problém – nie všetky druhy kyslej kapusty výraznejšie pomáhajú pri zachovaní zdravia v čreve. Komerčne balená kyslá kapusta zvyčajne tiež prešla tepelnou úpravou a pasterizáciou, ktorá ničí tie malé dobré potvorky – dobré baktérie. Preto, ak chceme použiť kyslú kapustu z obchodu ako súčasť post-antibiotickej diéty, uistime sa, že je označená ako „nepasterizovaná“ alebo „bez tepelnej úpravy“. A čo nás napadne v tejto súvislosti? Jednoduchá a finančne nenáročná cesta – urobiť si kyslú kapustu po domácky.

kysla kapusta po antibiotikach

 

3. Cesnak

Cesnak je úžasným zdrojom prebiotík, teda nestráviteľných uhľohydrátov, ktoré slúžia ako potrava pre probiotiká a pomáhajú im rásť a množiť sa. Je to vlastne „potrava pre probiotiká“.

Existujú dokonca odporúčania množstva prebiotík, ktoré sa líšia od účelu použitia. Pre podporu zdravého trávenia je odporúčaných cca 4-8 gramov prebiotík, pre podpornú liečbu problémov s trávením až okolo 15 gramov (a kto zvládne, aj viac).

Aby sme si vedeli predstaviť množstvo cesnaku, ktoré je potrebné skonzumovať -> 3 väčšie cesnakové strúčiky nás dokážu zásobiť prebiotikami v množstve cca 2 gramy.

Tip: Priprav si výborný DIP v gréckom štýle, ktorý obsahuje probiotické baktérie a prebiotické uhľohydráty, zmiešaním probio-jogurtu a surového cesnaku.

cesnak po antibiotikach

 

4. Topinambur (alebo Jeruzalemský artičok)

Už aj u nás sa dostáva táto hľuzovina plná vitamínov B a C viac do povedomia. A hlavne do kuchyne. Topinambur obsahuje vysoké percento prebiotickej vlákniny, tzv. inulínu, stimulujúcej rast bifidobaktérií. Okrem zvyšovania odolnosti nášho tela pomáha tiež pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi a pri znižovaní glykemického indexu potravín (čo je dobrá správa pre ľudí trpiacich cukrovkou).

Dokonca účinkom podpory rastu bifidobaktérií a zdravého osídlenia čreva, ako aj znižovaním koncentrácie karcinogénov v črevnom prostredí pomáha inulín predchádzať rakovine hrubého čreva, zápalovým procesom v črevách a infekčným ochoreniam čriev (napr. hnačke).

ako sa vyliecit po antibiotiach topinambur

 

5. Mandle

Jemne mleté mandle výrazne zvyšujú činnosť živých črevných baktérií. Predpokladá sa, že práve tuk obsiahnutý v mandliach slúži ako živná pôda pre rozmnožovanie probiotických baktérií.

Mandle dokonca pomáhajú bojovať proti vírusovým infekciám akými sú bežné nachladnutie a chrípka. Po liečbe antibiotikami je totiž naše telo, ktorého imunita sa antibiotikami oslabila, náchylnejšie na nové infekcie.

Látky obsiahnuté v mandľových šupkách zlepšujú schopnosť bielych krviniek rozpoznať vírusy a zmobilizovať telo na boj proti ich množeniu.

ako sa vyliecit po antibiotiach mandle

Ešte jeden TIP na skvelú probioticko-prebiotickú večeru :-)

Varený topinambur s kyslou kapustou preliaty jogurtom ochuteným cesnakom. A ako dezert jogurt s kúskami mandlí. :-)

Malý tip na záver:

Antibiotiká sú občas pre telo veľkou záťažou, práve preto nám lekári radia aj užívanie probiotík. Tie zabraňujú nepríjemným vedľajším účinkom ako sú napríklad hnačky, bolesti brucha alebo plynatosť. Probiotiká sa užívajú počas celého brania antibiotík a občas aj pár dni potom. Probiotiká sa užívajú až pár hodín po tom, čo sme si dali antibiotikum. Úplne najjednoduchšie vysvetlenie je, že antibiotiká odvedú svoju prácu a potom nastupujú probiotiká, aby upratali napáchané škody po antibiotikách. Určite sa na túto možnosť spýtajte svojho lekára.

Zdroj obrázkov: flickr.com (Creative Commons only)

Danka Fráková

Redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.
Danka Fráková

Článok bol pridaný dňa 31/10/2014 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: Danka Fráková

Komentáre