4 x sladké maškrty bez výčitiek alebo recept na domácu bonboniéru!

Valentín sa pomaly blíži. Tie zadané sa už tešia na milú pozornosť od svojej polovičky a tie voľné zasa na poriadnu babskú jazdu. V každom prípade k tomuto sviatku nepatria len darčeky, ale i poriadna dávka endorfínov v podobe čokolády! Teraz sa priznaj, pri prečítaní slova čokoláda a Valentín ťa hneď napadne bonboniéra, však? Neboj sa, nie si sama. I ja si neviem predstaviť, že by mi v tento deň chýbala. Avšak na druhej strane, pri pohľade na poloprázdnu bonboniéru ma vždy dolapia výčitky svedomia. „Prečo som to tak prehnala? Kalórie navyše mi veru k vytúženej postave nepomôžu …“ Stop, stop, stop! Skôr ako urobíš túto chybu a zhltneš celé balenie, pozri sa, že sa to dá aj zdravšie. Poteš blízkych i seba touto čokoládovou dobrotou bez obrovských výčitiek :-).

Pripravila som pre teba mix sladkých maškŕt, ktoré stačí len pekne zabaliť do darčekovej škatule a hravo vykúzliš sladký darček na nezaplatenie. Z týchto pomerov ti vyjde cca 32 ks. Ak chceš mať z niektorého druhu viac, stačí len zvýšiť pomery. A bonboniéru treba, čo najskôr skonzumovať, pretože obsahuje čerstvé ovocie – s tým však problém určite nebude :-). Sladké mámenie sa práve začína!

 

1. Čokoládové vežičky s mandľovou posýpkou 

Čo budeme potrebovať na cca 9 ks?

  • 2 banány nakrájané na 3 cm kúsky
  • 1 hrsť nasekaných mandlí
  • horkú čokoládu na poliatie

Ako budeme postupovať?

1. Banány nakrájame na cca 3 cm kúsky. Každý z nich namočíme do polovice do roztopenej čokolády. Vytiahneme z čokolády a obalíme v nasekaných mandliach (alebo môžeme použiť i iné orechy). Takto pripravené banány necháme stuhnúť a vychladnúť.

 

2. Čokoládové kvietky s malinou

Čo budeme potrebovať na 4 ks?

  • 1 kiwi
  • 4 maliny
  • horká čokoláda na poliatie

Ako budeme postupovať?

1. Kiwi ošúpeme a nakrájame na kolieska. Formičkou vykrojíme požadovaný tvar, napichneme ho opatrne na vidličku, namočíme do roztopenej čokolády a ozdobíme malinou. Necháme stuhnúť a vychladnúť.

 

3. Čokoládové kocky s medovo-škoricovým nádychom

Čo budeme potrebovať na 9 ks?

  • 1/2 balenia bieleho tofu nakrájaného na malé kocky
  • 1 PL mletej škorice
  • 2 PL medu
  • 1 ČL vanilinového cukru
  • horkú čokoládu na poliatie

Ako budeme postupovať?

1. Med, škoricu a vanilinový cukor zmiešame dokopy a pojeme ním nakrájané tofu. Necháme marinovať cca 20 minút.

2. Potom tofu kocky napichneme na vidličku a opatrne namočíme do roztopenej čokolády. Tento postup opakujeme u každej kocky. Následne na ne uložíme jednu mandľu a necháme stuhnúť.

 

4. BONUS: Ovsené guľôčky s domácim vaječným likérom 

Ako budeme postupovať?

1. Na poliatie predchádzajúcich „bonbónikov“ sme použili 150 g roztopenej čokolády . Zvyšnú čokoládu, ktorá nám ostane, spojíme s cca 1 hrnčekom ovsených vločiek, pridáme 1 PL solamylu rozrobeného v 2 PL vody, 1 PL medu a 2 PL vaječného likéru.

2. Mala by nám vzniknúť lepivá hmota, z ktorej sa budú dať tvarovať guličky. Pokiaľ je hmota riedka, pridáme ešte ovsené vločky.

3. Necháme vychladnúť spolu s ostatnými bonbónikmi a na druhý deň podáme.

bonboniera

bonbi

bonm

Prajem sladké maškrtenie a dobrý pocit z obdarovania tvojich blízkych :-).

 

Ďalšie recepty, ktoré sú ideálne na Valentína:

Valentínske cookies plné lásky

Valentínske raňajky rýchlo a ľahko

Červená torta bez lepku a laktózy

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 08/02/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre