Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zdravá pochúťka na cesty - obložený chlebík po taliansky

Hurá, leto a dovolenky sú tu. Ale čo si zabaliť na cestu, aby sa nám jedlo nepokazilo a nezaťažilo naše trávenie? Malo by to byť niečo jednoduché a občerstvujúce. Keď som v mladosti chodila na výlety, vždy to bol, ako sme tomu hovorili, lepeňák. Tvoril ho vyprážaný rezeň medzi dvoma chlebmi, alebo suchá saláma plná tuku s horčicou. Dnes nemusíme už konzumovať dávno zabudnuté jedlá. Ponúkam ti domáce pečivo plnené úžasnou korenistou rukolou v kombinácii s olivovým olejom, bazalkou a mozzarellou. Prajem ti nielen dobrú chuť, ale aj šťastnú cestu a krásnu dovolenku. :-)
Doba prípravy: 1 hod 45 min

Čo budeme potrebovať na 9 ks?

Na pečivo

  • 500 h hladkej špaldovej  múky

  • 1 vrecko sušených bio kvasníc

  • 450 ml vody

  • 4 lyžice olivového oleja

  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli

  • 1 lyžičku trstinového cukru (príp. kokosového)


Na potretie:

  • 4 lyžice vody

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 2 strúčiky cesnaku

  • morskú/himalájsku soľ podľa chuti


Na naplnenie:

  • 100 g rukoly

  • 100 g cherry paradajok

  • olivový olej

  • 2 balíky mozzarelly (2x125 g)

  • lístky bazalky


Ako budeme postupovať?

1. Do misy vysypeme múku a pridáme sušené kvasnice. Dobre spolu premiešame.
2. Pridáme vodu, olivový olej, soľ a cukor.
3. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
4. Po vykysnutí vylejeme cesto na plech s rozmermi 37x40 cm, ktoré sme vymazali olejom a vysypali múkou. Rukami cesto rovnomerne rozťahujeme po celom plechu. Aby sa nám cesto dobre roztieralo, ruky si namáčame v studenej vode.
5. Takto pripravené cesto necháme ešte 10 minút kysnúť na plechu. Potom ho vložíme do rúry rozohriatej na 200°C a pečieme 20 minút.
6. Po dvadsiatich minútach vyberieme z rúry, potrieme zmesou cesnaku, vody, olivového oleja a soli, vrátime do rúry a pečieme ešte 10 minút.
7. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
8. Po vychladnutí ho rozkrájame na 9 kusov a každý kus prekrojíme ako žemľu a plníme.
9. Najprv spodnú časť pečiva pokvapkáme olivovým olejom, poukladáme umytú rukolu, mozzarellu, paradajky a lístky bazalky.
10. Položíme vrchnú časť pečiva, zabalíme a môžeme cestovať.
 
Tip: Pečivo si môžeš naplniť podľa fantázie, napríklad vareným vajíčkom, kvalitnou šunkou, alebo prosciuttom. Samozrejme za predpokladu, že máš cestovnú chladničku.
 
Výživové hodnoty na 1 ks (verzia s paradajkami, mozzarellou a rukolou):















Kalorické hodnotyTukySacharidyBielkoviny
1282 kJ
305 kcal
7 g39 g12 g
 
 
taliansky chlieb
 
oblozeny zdravy chlebik
 
recept na taliansky snack
Prajem ti príjemnú cestu a ešte krajšiu dovolenku! :-)
 
Parádne tipy na snacky, určite aj do auta, nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.