Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tekvicový koláčik so slivkovo-tvarohovou plnkou a horúcou slivkovou omáčkou

slivky recept
Tekvicu hokkaido som na sladko nikdy neskúšala. Stála som tak s čerstvo odtrhnutou tekvicou v rukách v kuchyni a napadlo mi, že to vyskúšam. Polievky, rizotá, omáčky, či len tak upečená tekvica, sú recepty, ktoré som už skúšala. No taký tekvicový koláč môže byt niečo nové. Preto som sa pustila do pečenia. Výsledok ma príjemne prekvapil a celej rodine koláčik chutil. Preto som sa rozhodla, že sa o recept podelím aj s tebou. :-)

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

 Na cesto:

  • 1 menšiu tekvicu Hokkaido

  • 2 vajíčka

  • 3 lyžice domáceho medu

  • 2 lyžice ryžovej múky

  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov

  • 2 dl kvalitného mlieka


Na krém a omáčku:

  • 250 g jemného tvarohu

  • 20 sliviek

  • 1 lyžicu rumu (voliteľné)

  • 1 celá škorica

  • 3 klinčeky


Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu nakrájame na zrhuba na 6-8 mesiačikov a vydlabeme semienka. Mesiačiky potrieme 1 lyžicou medu.
2. Dáme piecť do rúry na 180°C na 20 minút.
3. Po upečení necháme mierne vychladnúť a zbavíme ju kôrky.
4. Upečenú tekvicu rozmixujeme na pyré a odložíme bokom.
5. Vajíčka s 2 lyžicami medu vymiešame do peny.
6. Pridáme ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko.
7. Všetko vymiešame, aby vzniklo hladké cesto.
8. Nakoniec celú zmes primiešame do tekvicového pyré. Stačí miešať už len vareškou, aby sa cesto pekne spojilo.
9. Do 6-tich silikónových mištičiek rozdelím cesto a dáme ho piecť na 25 minút pri teplote 170°C.
10. Koláčiky je potrebné priebežne kontrolovať, pretože každá rúra pečie inak. Po upečení necháme tortičky vychladnúť v rúre.
11. Slivky odkôstkujeme a dáme variť do hrnca spolu so škoricou a klinčekmi. Keď pustia šťavu, môžeme pridať rum. Necháme ho vyvariť, aby ostala len aróma.
12. Potom slivky rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla omáčka bez šupiek. Tretinu omáčky si odložíme a zvyšok použijeme na krém.
13. Tvaroh vymiešame spolu s 2/3 slivkovej omáčky a dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Zvyšnú omáčku zohrejeme, aby bola poriadne horúca.
14. Ešte teplé tekvicové košíčky naplníme krémom a polejeme horúcou omáčkou.
Tip: Moje slivky boli veľmi sladké, preto som do omáčky nepridávala žiaden cukor. Ak budú slivky kyslé pokojne pridaj lyžicu medu.
priprav si tekvicovy kolacik
 
 
Tento dezert je dobrý aj studený aj teplý. No v takomto jesennom počasí ťa teplý zohreje oveľa viac a ak k tomu pridáš aj horúci čajík, máš skvelú jesennú kombináciu na pohladenie duše. :-)
 
Ďalšie fantastické dezerty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
z fitka do kuchyne 3
Fotka autora
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker

Úsmev na tvári, varecha v ruke a stále nové nápady. Tak nejako by som sa charakterizovala. Baví ma vymýšľať nové, zdravé a hlavne bezlepkové recepty na ktorých si pochutí naozaj každý. To že som komunikatívna a rada sa rozprávam s ľuďmi si môžete všimnúť na rozhovoroch ktoré pravidelne pribúdajú na našom blogu. Preto ak ti chýba motivácia rýchlo si nejaký prečítaj. ????

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.