Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Tekvicový hummus alias cícerová nátierka s tekvicovým pyré

40 min
8 porcií
humus natierka

Potrebujeme: 

  • 1 konzervu cícera, 250 g
  • 2 lyžice tahini pasty (kúpite v DM drogerie)
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • ½ lyžičky himalájskej soli
  • 1-2 lyžice vody (záleží na celkovej hustote vzniknutej hmoty)
  • 5 lyžíc tekvicového pyré
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
humus natierka

Máš rada hummus? A skúšala si už aj iné verzie, ako je tá základná? Už sme si ukazovali recept na hummus s grilovanou paprikou, ale takisto aj cícerové nátierky s pridaním hrášku a špenátu alebo fazule. Na kombináciu cícera a tekvice však nesmieme zabudnúť, hodí sa k sebe nielen farebne, ale perfektne aj chuťovo. Veď posúď sama.

Čas prípravy

  • 7 minútpríprava nátierky
  • 30 minútvarenie cícera
  • 15 minútpríprava tekvicového pyré

Ako na to?

1

Cícer si prepláchneme. Dáme variť spolu so sódou bikarbónou na cca 30 minút. Hoci ho máme z konzervy, týmto prevarením krásne zmäkne a hummus bude po rozmixovaní jemný.

2

Necháme vychladnúť a následne cícer, tahini pastu, olivový olej, strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, rímsku rascu, soľ a 1 lyžicu vody rozmixujeme dohladka v mixéri.

3

Tekvicu si ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme variť, kým nie je tekvica rozvarená. Tyčovým mixérom alebo mixérom ju rozmixujeme na pyré.

4

Takto pripravené pyré pridáme k základu na hummus a všetko spolu rozmixujeme na pastu a poprípade ešte dochutíme soľou a korením.

Tip: Podávame s čerstvým kváskovým chlebom alebo ako dip k mrkvovým či zelerovým tyčinkám.

nátierka humus

Dobrú chuť :-)!

Ak si si aj ty do nového roka dala cieľ, že schudneš, resp. vyformuješ svoju postavu, už nemusíš hľadať spôsob, ako to dosiahnuť. Pridaj sa do Novoročnej výzvy 2022, kde ti dáme návod = harmonogram cvičenia v kombinácii so stravou a motiváciou:

novoročná výzva
Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.