Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Špargľové krupoto podľa doc. Ladislava Kuželu

40 min
4 porcie
Krupoto

Potrebujeme: 

  • 3 lyžice kvalitného olivového oleja
  • 3 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1 stredne veľký pórik
  • 500 g špargle (ja som použila zelenú)
  • ¼ lyžičky bylinkovej soli
  • ⅕ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 250 g jačmenných krúp (vopred namočených cca na 3 hodiny)
  • 80 g pohánky
  • 450 ml teplého zeleninového vývaru (pripraveného vopred, príp. vody)
  • 150 ml rastlinnej smotany (ja som použila mandľovú 10 %)
  • 20 g nastrúhaného parmezánu
Krupoto

Čas prípravy

  • 3 hodinyvopred namáčanie obilnín a príprava vývaru
  • 40 minútpríprava

Vo Výzve do plaviek 2023 sa každý piatok budeme stretávať s doc. MUDr. Ladislavom Kuželom, PhD., MPH, uznávaným gastroenterológom, ktorý okrem iného napísal aj knihy Zdravé črevo a trávenie, Zdravie bez liekov a Recepty pre zdravé črevo.

A práve z tej receptovej knihy vám najbližšie týždne prinesieme ukážku zopár jedál, ktorými si môžete spestriť svoj jedálniček aj vy.

Keďže v máji má hlavnú sezónu špargľa, dnes si spolu pripravíme krupoto so špargľou.

Ako na to:

1

V hlbšej panvici si rozpálime olivový olej na miernom plameni. Do panvice vložíme na kolieska nakrájaný cesnak, pór a po chvíli pridáme aj špargľu nakrájanú na cca 2-, 3-centimetrové kúsky.

2

Zeleninovú zmes osolíme, okoreníme a krátko orestujeme – maximálne 5-7 minút. K zelenine pridáme vopred namočené krúpy, prisypeme pohánku a dobre s restovanou zmesou premiešame.

3

Zmes pomaly podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, necháme zovrieť a stlmíme oheň na minimum. Panvicu prikryjeme a necháme zmes podusiť približne 20 minút.

4

Po 20 minútach zmes skontrolujeme, pričom je dôležité, aby voda nebola úplne odparená, a teda naše krupoto nebolo suché. Pridáme rastlinnú smotanu, k tomu asi dve tretiny parmezánu a jemne premiešame tak, aby nám vznikla krémová textúra.

5

Servírujeme posypané zvyšným parmezánom a čerstvými mikrobylinkami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

450 kcal

1892 kJ

T:

8 g

B:

14 g

S:

76 g

V:

9 g

recepty Ladislav Kužela

Prajeme dobrú chuť 😊!

Inak, vieš, že aj kúpou členstva (na rok) u nás získavaš knihu so zdravými receptami? Pozri si aj ďalšie benefity, ktoré máme pre našich členov a pridaj sa k nám 🤩:

kucharska kniha z fitka do kuchyne
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.