Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Prečo nevypľúvať hroznové semienka

hrozno
Škrípu nám pod zubami a ich chuť tiež nie je dvakrát príjemná. Avšak hroznové semienka by sme rozhodne vypľúvať nemali. Pýtaš sa, že prečo nie? Obsahujú množstvo fytochemikálií a antioxidantov, ktoré dokážu bojovať aj s rakovinou! Ako zúžitkovať tieto drobné semienka a vyťažiť z nich čo najviac?
Hroznový olej – pre zdravie a krásu
Tým, že sa dobrovoľne zbavujeme hroznových semienok, sa zároveň dobrovoľne ochudobňujeme o cenné látky. Ak by hroznové jadierka neobsahovali nič dôležité, prečo by si výrobcovia dávali toľkú námahu a lisovali z nich olej? A prezradíme ti, ľahká práca to nie je- na získanie 1 litra kvalitného, za studena lisovaného oleja sa spotrebuje cca 15-20 kg jadierok, čo zodpovedá množstvu asi 200 kg hroznových výliskov.
fitshaker blog pomlete hroznove semienka
Hroznový olej je zložený zo 70% nenasýtených mastných kyselín a je naším organizmom veľmi ľahko prijímaný, či už zvnútra, alebo zvonku. Keďže patrí medzi málo olejov, ktoré dokážu efektívne regulovať tvorbu mazu, a neupcháva póry, je veľmi vhodný na zmiešanú a dokonca aj mastnú pleť vo forme rôznych masiek. A keď sme už pri pleti a pokožke, pomáha aj pri obnove celistvosti pokožky (je vhodné ním natierať ranky, popáleniny, či jazvičky). No a aby sme boli dokonalé nielen v tvári, ale aj na tele, môžeme si trochu hroznového oleja primiešať do obľúbeného telového mlieka. Keďže upevňuje kolagénové vlákna a brzdí odbúravanie kyseliny hyalurónovej z tkanív, ktorá je zodpovedná za udržiavanie optimálnej vlhkosti v pokožke. Pôsobí napnutejším a hladším dojmom, čo zase o trošičku môže zamaskovať celulitídu.
Komu by sa nechcelo natierať si tvár, telo (i vlasy, ktorým olej prinavracia lesk) týmto olejom, urobí svojmu telu dobrú službu, ak ho zaradí do svojej kuchyne (alebo skôr jedálnička). Prečo? Vďaka vysokému obsahu vitamínu E sa radí medzi obrovsky silné antioxidanty, a teda bojuje proti rôznym druhom zápalov napr. dermatitíde, artritíde, sinisitíde, gastritíde, chráni pred rakovinou, posilňuje imunitu, výborne pôsobí i na stenu ciev, tepien a žíl a celkovo zlepšuje krvný obeh.
Hroznový olej má najmenej nasýtených mastných kyselín (áno, to sú tie zlé), neobsahuje žiaden cholesterol. Zato však sú v ňom zastúpené veľké množstvá omega 3 mastných kyselín, ktoré pôsobia blahodarne na činnosť srdca a mozgu a regulujú hladinu cholesterolu.
fitshaker blog hrozno
Z vitamínov a stopových prvkov sú najviac zastúpené draslík, vápnik, magnézium, vitamín E a vitamíny skupiny B. Vďaka vysokému obsahu draslíka sú hroznové semienka veľmi vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
Polyfenoly obsiahnuté v oleji zabraňujú predčasnému starnutiu, vrásky tak nemajú šancu. A tak prospievajú hroznové semienka nielen nášmu zdraviu, ale i večnej mladosti :-).
Najvýznamnejšou látkou, ktorá je obsiahnutá v hroznových semienkach a výrobkoch z nich, je tzv. procyanidín – antioxidant, ktorý je mnohonásobne silnejší ako jeho spomínaný kamarát vitamín E a tiež vo svojej imuno-prospešnej sile lepší ako vitamín C.
Múka z hrozna nie je hrozná
V kuchyni si vieme pomôcť aj múkou z hroznových jadierok. Jadierka sa vo výrobe po vylisovaní oleja a vysušení pomelú na múku. Keďže sa hroznová múka vyrába zo „zvyškov“, má nižší obsah nenasýtených mastných kyselín ako olej. Určite však stojí za to, pridať ju pri pečení k objemu múky v pôvodnom recepte (napr. 5-10% múky v recepte nahradíme hroznovou).
Ak nám nechutia alebo nemôžeme do seba dostať kôstky, vylisovaný olej, ani múku, je možné si zadovážiť tabletky (brrrrr, ako hrozne to znie, ale aj také čosi existuje), ktoré obsahujú prášok z jadierok hrozna.
fitshaker blog vypluvanie semienok
Ostaňme však radšej pri šťavnatých plodoch a jedzme ich aj s nepríjemnými kôstkami, ak je náš tráviaci trakt na to pripravený. Semienka poriadne rozhryzme, pretože prehĺtané v celosti znamenajú vyššiu záťaž pre črevá, môžu ich až príliš stimulovať a spôsobiť koliky či hnačky.
Dobrú chuť k hroznovým bobuľkám, hroznovému cukru, vínu, oleju, či múke... :-)
Zdroj fotiek: flickr.com (Creative Commons Only)
 
Hrozno môžeš použiť v týchto receptoch:
Hroznový koláč, ktorý zvládne každý!
Hroznová štrúdľa
Cviklový cheescake s hroznom
Danka Fráková
Redaktor vo Fitshaker

Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.