Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Ľahký quinoa šalát s cviklou, syrom a vlašskými orechmi

35 min
5 porcií
quinoa salat

Potrebujeme: 

  • 2 stredne veľké cvikly nakrájané na kocky
  • 1 veľký sladký zemiak nakrájaný na kocky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • ½ šálky quinoy
  • 2-3 hrste čerstvého špenátu
  • ¼ šálky sušených hrozienok alebo brusníc
  • ¼ šálky nakrájaných vlašských orechov
  • ½ šálky syra (parmezánu, syra feta, balkánskeho syra)
quinoa salat

Tento lahodný šalát s pečenou zeleninou je ľahký, zdravý a chutný.

Všetko, čo potrebuješ na prípravu tohto receptu, je 10 jednoduchých ingrediencií.

V prípade, že ti niečo chýba, vieš to ľahko nahradiť, inšpiruj sa tipmi v tomto recepte. 😊

Ako na to:

1

Predhrejeme si rúru na 180 ˚C.

2

Na pekáč dáme nakrájanú cviklu a zemiaky, polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme.

3

Pečieme, kým zelenina nie je mäkká.

4

Medzitým si uvaríme quinou podľa návodu.

5

Vo veľkej miske si zmiešame uvarenú quinou, upečenú zeleninu, špenát, hrozienka, orechy a syr. Všetko spolu dobre premiešame.

6

Šalát sa dá ochutiť olivovým olejom alebo balzamikom.

7

Vrch si možno ešte posypať extra syrom a orechmi.

8

Tento šalát môžeme vychutnať samostatne alebo ako prílohu.

Výmeny prísad:

  • Namiesto quinoy môžeš použiť ryžu, kuskus alebo bulgur.
  • Špenát sa dá nahradiť rukolou alebo listami kelu.
  • Do vegánskej verzie tohto receptu vymeň syr feta za nemliečnu alternatívu.
  • Namiesto vlašských orechov môžeš použiť pekanové orechy, mandle alebo pražené semiačka.

Tipy, čo podávať k šalátu:

  • Môžeš ho obohatiť o morské plody, pečeného lososa alebo krevety.
  • Navrch možno pridať uvarené vajíčka.
  • Hodí sa s duseným alebo grilovaným mäsom.
  • Vyskúšaj spojiť šalát s rastlinnými zdrojmi bielkovín, ako sú pečené tofu alebo tempeh.
  • Pridať môžeš aj pečenú zeleninu, napr. brokolicu alebo karfiol.

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez príloh):

337 kcal

1418 kJ

T:

14 g

B:

12 g

S:

37 g

V:

6 g

quinoa salát

Dobrú chuť 😊!

Vieš o tom, že aj kúpou premium členstva u nás získavaš knihu s ďalšími zdravými receptami? Pre našich členov sme pripravili hneď niekoľko benefitov, pridaj sa k nám a naskoč na cestu za svojím cieľom s nami 😊:

darček
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.