Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Granátové jablko dokáže spomaliť starnutie. A nielen to!

Poznáš jedno z najstarších a najzdravších ovocí vôbec? Mala by si. Granátové jablko patrí k tým najhodnotnejších plodinám a odporúča sa konzumovať 2 x do týždňa. Naučiť sa vydolovať šťavnaté jadierka chce síce trocha cviku, ale oplatí sa. Granátové jablko úžasným spôsobom prečistí celé tvoje telo, regeneruje krv, upravuje trávenie a bojuje proti starnutiu. Tento fakt zistili už aj kozmetické firmy, ktoré naň nedajú dopustiť. Naordinuj si aj ty tento elixír krásy. :-)

Čím je toto jabĺčko také zázračné?

Granátové jablko je aromatické ovocie so sladkokyslou chuťou, plod granátovníka púnskeho. Pod tvrdou a hrubou šupkou sa nachádza šesť až dvanásť puzdier, v ktorých sa skrývajú jednotlivé semienka. Je doslova nabité množstvom rôznych vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahuje 77 % vody, vápnik, fosfor, železo, horčík, veľké množstvo sodíka a draslíka. Ďalej meď, mangán, cukor, organické kyseliny (najmä kyselinu citrónovú). Z vitamínov je treba spomenúť vitamín A, B (B1, B2, B3, B5) a vitamín C. Obsahuje aj aminokyseliny a dôležitú vlákninu. Kombinácia týchto zložiek poskytuje neskutočné množstvo zdravotných výhod. Prijatým vitamínom C posilníme vnútorný imunitný systém, čím zvýšime odolnosť proti vonkajším infekciám spôsobených vírusmi. Vláknina naštartuje trávenie, zlepší krvný obeh v tele a zníži riziko ukladania tuku v celom tele.
fitshaker_blog_granatove_jablko3
Denný príjem granátových jabĺk redukuje ukladanie tuku v tepnách, čím pomáha liečiť kardiovaskulárne ochorenia. Celkovo sú nutričné ​​hodnoty granátového jabĺčka výborné pre ľudí, ktorí chcú zlepšiť funkcie srdca. Obsah horčíka, draslíka a sodíka je zasa super pre aktívnych športovcov. Medzi ďalšie pozitíva patrí: prevencia pred rakovinou, silná detoxikácia organizmu  - prečisťuje pečeň a obličky, upravuje trávenie, podporuje regeneráciu pokožky a obnovu buniek, udržuje mladistvý vzhľad kože.
Výťažky z tohto ovocia, preto našli pestré využitie aj v kozmetickom priemysle. Môžeme ich nájsť v hydratačných telových mliekach, krémoch, vlasových prípravkoch (masky na vlasy, šampóny), sprchových géloch, mydlách, pleťových maskách a rôznych iných produktoch starostlivosti o krásu.

Čo ste o granátovom jablku určite nevedeli...


  • granátové jablko rastie ako opadavý ker alebo malý stromček do výšky až 3,5 metra

  • plody jabĺčka majú v priemere deväť až dvanásť centimetrov

  • šťava z granátového jablka má výrazné farbiace účinky (preto pozor hlavne na oblečenie). V prípade, ak by sa predsa len podarilo, pomôže citrónová šťava. :-)

  • Kalifornia je jedným z najväčších dodávateľov tohto ovocia

  • obsahuje viac antioxidantov ako zelený čaj. A to už je veru bomba :-)

  • v židovskej tradícii, sa hovorí, že každé jabĺčko má 613 šťavnatých semienok, čo predstavuje 613 prikázaní Tóry. Kto skúsi overiť a dá nám vedieť? :)

  • Egypťania boli pochovávaní s granátovými jablkami, ktoré im dávali nádej na znovuzrodenie

  • v chlade a tme vydržia aj pár mesiacov

  • šupka z granátových jabĺk našla využitie aj pri farbení kože a kobercov

  • odtrhnutím jablka končí proces jeho dozrievania


fitshaker_blog_granatove_jablko1
 

Ako rýchle očistiť granátové jablko?

Čistenie je veľmi jednoduché, aj keď zo začiatku vie každého poriadne potrápiť. Nedaj sa odradiť. Aký je ten najpraktickejší postup?  V prvom kroku si priprav nôž, misku s vodou a sitko. V ďalšom kroku rozrež jabĺčko na polovicu a obidve časti vlož do misky s vodou približne na 30 minút.  Po 30 minútach môžeš nad miskou prstami oddeľovať jednotlivé semienka od šupky. Na záver už len vylej vodu cez sitko a semienka sú pripravené na ďalšie použitie. :)
Každý určite ocení, že semienka sa dajú využiť na nekonečno veľa spôsobov. Môžeme ich pridať do bieleho jogurtu (túto kombináciu mám najradšej, hlavne v letnom období, kedy teploty vonku dosahujú tridsiatky), tvarohu, rôznych ovocných a zeleninových šalátov, koláčov, ovocnej drene. Môže tvoriť prílohu k dezertom (napr. palacinky, bábovky, muffiny, zmrzlina...). A netreba zabúdať ani na využitie k príprave džúsov, kokteilov, smoothies alebo jednoducho „zobkať“ len tak na desiatu  :).
fitshaker_blog_granatove_jablko2
Ja osobne mám granátové jablko strašne rada. Povedala by som, že s červenou dyňou a čerešňami je v mojej TOP- ke najobľúbenejších ovocí :). Dostalo aj teba toto exotické ovocie? :-)
Zdroj fotiek: flickr.com
Zdroj textu: whatthafact.com, leannechesser.hubpages. com, articles.mercola.com, wikipedia.com
Ďalšie články, ktoré by sa ti mohli páčiť:
Čučoriedky - zlato v modrej farbe
Vieš kedy konzumovať ovocie? Len nie hneď po jedle!
Debničky - ako ti zaručia spokojnosť?
Fotka autora
Petra Ryšková
Redaktorka vo Fitshaker

Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.