Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastická jednoduchá bábovka z kvásku

Je omyl myslieť si, že kváskovať môžeš len s chlebíkom. Ak aj ty patríš k ľuďom, ktorí kysnuté koláče nejedli pre následné pále­nie záhy, spokojne si môžeš dať z tejto kváskovej bábovky aj dupľu! Kvások v sladkom ponímaní je výnimočný. A výnimočná je vďaka nemu aj chuť, pretože kyslosť kvásku nie je ani trochu cítiť. Jednoduchá bábovka z kvásku bude znamenať skvelý začiatok tvojej úspešnej „kváskovej kariéry“ v kuchyni. 

 

 

Čo budeme potrebovať?

Na štartér:

  • 80 g špaldovej celozrnnej múky

  • 100 g vlažného mlieka

  • 1 lyžicu kvásku


Suroviny dobre premiešame a necháme na kuchynskej linke pre­kvasiť 1-2 hodiny. Kvások sa naštartuje, čo vidíme podľa bubliniek.
Na cesto:

  • 170 g špaldovej hladkej múky

  • 100 ml oleja

  • 150 g trstinového cukru

  • 2 lyžičky vanilkového cukru

  • 4 vajcia

  • špaldovú krupicu na vysypanie formy


Ako budeme postupovať?

1. V miske si s metličkou vymiešame vajcia s cukrom, aby sme ich trochu prevzdušnili.
2. Pridáme ostatné suroviny aj so štartérom. Vymiešame hustejšie cesto bez hrudiek.
3. Misku s cestom prikryjeme najlepšie fóliou, aby cesto neobschýnalo a necháme 1 hodinu postáť.
4. Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme krupicou. Cesto nalejeme do formy a necháme finálne prekvasiť asi 1 hodinu. Keď uvidíme na povrchu cesta aspoň pár bubliniek, bábovka môže ísť do rúry.
5. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút pri teplote 180 °C. Správne upečenie testujeme špajdľou.
6. Hotovú bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
jednoduchá bábovka z kvásku
 
jednoduchá bábovka z kvásku
 
jednoduchá bábovka z kvásku
Tento recept sme čerpali z úžasnej knihy  Kváskovanie, kde nájdeš množstvo podobných chutných inšpirácii na zdravé pečenie z kvásku!
Dobrú chuť a do skorého kváskovania! :-)
 
 
Ďalšie zdravé recepty s kváskom, ktoré ťa budú zaujímať:
Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky
Domáce špaldové rožky, ktoré zvládneš aj ty!
Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktor vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.