Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Čučoriedky – zlato v modrej farbe

Čože sa to skrýva v tých malých modrých bobuľkách, ktoré tak urputne bojujú proti srdcovo-cievnym chorobám, regulujú hladinu cholesterolu, pomáhajú pri hnačke a zmierňujú choroby čriev, majú blahodarný účinok na sliznicu tráviaceho traktu, pôsobia odvodňujúco, posilňujú imunitný systém a chránia nás pred voľnými radikálmi, či posilňujú zrak? 
Veľké množstvo antioxidantov, vitamínu C, B6 a iných vitamínov zo skupiny B, magnézium, železo, mangán, a pritom nízky obsah energie (iba cca 62 kcal/100 g) priraďujú tomuto drobnému ovociu atribút prispievateľa na zdraví, nie na váhe. Modré farbivo, ktoré obsahujú, je hlavným nositeľom prospešných látok. Preto stojí za námahu zadovážiť si ho hlavne v čase jeho zrenia, najlepšie čerstvé.
Ako sa k čučoriedkam dostať?
Keďže je zber a čistenie čučoriedok zdĺhavé (koniec koncov, ako u každej drobnej bobuľoviny), premieta sa tento fakt do ich ceny. V obchodoch som ich našla dokonca aj za 7,5 eur/liter. Na trhu je ich cena podstatne nižšia – tam sa hýbala medzi 3,5-5 eur/liter. Kúpiť sa dajú dokonca aj cez rôzne web inzeráty a bazáre. Cena závisí od formy, v akej sú k dispozícii. Čerstvé, nečistené sa dajú zabezpečiť od 1,8 eur/liter, väčšinou však okolo 2-2,5 eur/liter (tie sú už aj čistené). Zavárané sú o čosi drahšie - 7 dcl pohár cca za 2,7-3,5 eur. Výhodnejšie, a hlavne podľa vlastnej chuti si ich vieme zabezpečiť čerstvé a zavárať, resp. si z nich pripraviť džem, či sirup doma.
Ak chceme ušetriť, a pritom mať aj agro-zážitok, je možnosť si ich nazbierať vo voľnej prírode. Pre vlastnú potrebu si ich môžeme nazbierať v Slovenskom raji, Slovenskom krase, vo Veľkej Fatre na vyhradených miestach. Sezóna čučoriedok trvá od júna do septembra. Pri zbere nám môže prácu urýchliť špeciálny hrebeň na zber bobuľovín, tzv. česák. Okrajové oblasti borovicových a smrekových lesov sú na ich výskyt najbohatšie. Len pozor, aby sme sa neocitli v ochrannom pásme národných parkov, kde je zber zakázaný a pokuta riadne pridá na ich cene :-).
fitshaker blog cucoriedky
Čučoriedkam sa darí v kyslých pôdach. Miestami pestovania čučoriedky vo veľkom rozsahu sú plantáže v Smrečanoch, Východnej, Krivej na Orave a v Novej Bani, kde je pôda poznačená banskou činnosťou, vďaka čomu získala ideálne pH pre pestovanie čučoriedok.
Ako ich konzumovať?
Čučoriedky sú úžasné v kombinácii s tvarohom alebo jogurtom. Majme však na pamäti, že v prípade konzumácie s jedlami bohatými na vápnik je značne obmedzené vstrebávanie železa. Keďže si dobre zachovávajú tvar, sú ideálnou súčasťou rôznych ovocných koláčikov, či už ako súčasť cesta (napr. muffiny) alebo krémov. Spomenutá mliečna kombinácia je veľmi chutná, ak sa používa v kombinácii s tvarohovými, smotanovými, jogurtovými, jogurtovo-želatínovými krémami, či so zmrzlinou, v pudingoch. A čo tak dať si acidofilné mlieko s rozmixovanými čučoriedkami, hm?
Džem z čučoriedok (najlepšie domáci) dodáva tiež svieži nádych v sladkých pochúťkach, napr. v palacinkách, v rôznych typoch kaší, v krupicových/zemiakových guliach. A skúšali ste už cestovinu pečenú na panvici s čučoriedkovým džemom? Alebo namiesto zvyčajnej brusnicovej omáčky, ktorá sa podáva k mäsku, si dajme čučoriedkovú. Úplne inak vyznie chuť mäsa.
Z čučoriedky si vieme pripraviť aj výborný sladko-kyslý sirup, ktorý má široké použitie pri príprave jedla a nápojov.
fitshaker blog cucoriedky 4
Čučoriedky a skladovanie
V chladničke vydrží toto ovocie čerstvé až do dvoch týždňov. Optimálna teplota je však okolo nuly. Avšak počas takéhoto dlhého obdobia strácajú čučoriedky svoju arómu a môžu chytiť horkú chuť. Počas sezóny sa dostávajú na trh alebo do obchodov čerstvé, počas celého roka ich nájdeme v hlboko zmrazenom stave. Šľachtené sú pestované takým spôsobom, že majú dlhšiu dobu použiteľnosti, rozoznáme ich od voľne nazbieraných podľa toho, že dužina je svetlejšia a šupka tvrdšia.
Ideálnym spôsobom na udržanie cenných látok i chuti je ich zamrazenie alebo sušenie. Keďže však obsahujú relatívne viac vody, proces sušenia trvá dlhšie (my sme sušili v sušičke na ovocie aj 3 dni). Sušené sú veľmi chutné v čajoch. Kombináciu čaju z listov bobuľovitého ovocia spolu s trochou sušených plodov veľmi obľubujeme v zimných mesiacoch. Čaj je aromatickejší, chutnejší a po vypití nám dáva možnosť zajesť si trochu sušeno-vareného ovocia.
Najjednoduchšie je si ich zamraziť a vychutnávať počas celého roka, pričom máme istotu, že takto si zachovajú, čo najviac zdraviu prospešných látok.
A okrem toho, že si ich vieme vychutnať v rôznych gastronomických podobách, vieme si ich vychutnať aj lingvisticky – slovo čučoriedka sa totiž pravidelne objavuje na popredných priečkach ankiet o najkrajšie slovenské jazykolamové slovíčko :-).
fitshaker blog cucoriedky 3
A čo ty? Už máš vytvorenú svoju zásobu na zimu :-)?
Danka Fráková
Redaktor vo Fitshaker

Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.